The renovation of this spacious three-story Dutch colonial, turn-of-the-century shingle style home was phased over a period of 18 months. The positioning of the home created challenges during the first phase of the work.

The house itself is bounded on three sides by streets, required the creation of three “fronts” to the home. This was accomplished with fine quality exterior finishes, the restoration of a large wrap-around porch with a screened area, and well-planned landscaping.

Read More

The existing house had a beautiful millwork interior, so one of the requirements of the second phase of the job was restoration of the existing millwork and matching any added millwork to the existing. Other interior features were all handpicked by the owner, creating a very special home interior.

Another phase of the project involved creating a new, enlarged kitchen and butler’s pantry. The coffered ceiling is not only decorative, but it hides a massive structural steel beam that supports the second and third floors and roof.

Wall-hung storage is concealed in a series of full-height wall cabinets that also accommodate the refrigerator, microwave, and television. A limestone tile floor, painted millwork, marble and maple countertops, stainless steel appliances, wood plank ceiling and halophane lighting completed the gracious country feel of the kitchen. The overall look of the kitchen was so successful that it was featured in the September 2000 issue of Residential Architect.