• Hook_EXT_171
  • Hook_EXT_159

In 2013, we completed the construction of a 5,100-square-foot modern home, high on a hilltop in Westchester County, New York. The home was designed to celebrate its natural setting and views. The homeowners’ request for no visible mechanics and seamless aesthetics drove our meticulous work.

We built the three story structure on the site of a former dwelling. After pouring a new foundation and framing the home, we tested 18” x 27” limestone slabs for freezing and thawing durability. Once it passed, we installed a suspension system to hang the slabs on the exterior walls and to direct rainwater away from the foundation. We then secured 67 structurally glazed, floor-to-ceiling windows of tempered glass on the two upper levels.

Oak floors flow throughout the home and continue below the walls, a detail that is showcased by the subtle architectural reveals at their bases. There was no tolerance for error in the construction of this home; All materials were designed and fabricated to fit exactly into a 4’6” grid.

A restored, long, winding driveway now leads to a parking court where visitors may approach the front terrace from one of two bluestone staircases that we built into the hillside. The front entry opens to an interior staircase that appears to float between the walls. A hidden stringer system secures the oak treads, while the glass risers’ transparency reveals an endless view of the Hudson Valley.

Read More

While many doors slide out of pockets, along ceiling tracks, to close off hallways and private spaces, others have 270-degree hinges that allow them to swing open and lay flat against adjacent walls. Still others have dual purposes — opening one room while closing off another. Swinging doors were hung on hidden hinges that are recessed into the floors and ceilings, and their edges (like those of their frames) were fabricated at 45-degree angles, resulting in a crisp, square edge when closed.

The family room, to the left of the front entry boasts steel cabinetry with oak veneer, behind which a wet bar and storage are carefully camouflaged. Two corridors run along the front and the back of the home, providing unobstructed views and extending the visual space of the combined living/dining room at the home’s core. A staircase beside the dining area features a glass railing, and skylights were installed above to fill the space with daylight.

In the kitchen, we installed high-lacquer cabinetry and stone counters with waterfall edges, and we floated the abutting walls to create seamless surfaces. A study and two full bathrooms complete the main floor.

Upstairs, we built two expansive bedroom suites and a sun deck. The master suite, enclosed by three walls of glass, is suspended from the building’s steel frame. Careful attention was paid to insulating and sealing below the floor and above the ceiling. Architectural details, such as canted ceilings and reglets, installed to camouflage HVAC ductwork, necessitated meticulous craftsmanship throughout the home.